Mātes piens un tā sastāva nozīme bērna veselībā
Mātes piens – unikāla barības vielu kombinācija jau no pirmās dzīves dienas
Zīdīšana ir viens no sirsnīgākajiem un tuvākajiem brīžiem starp māti un bērnu. Taču mātes piens ir ne tikai mīlestības izpausme – tas ir arī bioloģiski pielāgots barības vielu komplekss, kas īpaši piemērots jaundzimušā vajadzībām.
Pētnieki visā pasaulē joprojām cenšas atklāt mātes piena sastāva pilnīgo noslēpumu. Profesors Jons Genuneits no Leipcigas Universitātes Medicīnas fakultātes ir viens no tiem, kas pēta, kā šīs vielas ietekmē bērna veselību.
Tikai daži mātes piena komponenti ir patiešām labi izpētīti
Lai gan zīdīšana ir cilvēcei pazīstama tūkstošiem gadu, par mātes piena precīzu sastāvu zinātniekiem vēl ir daudz kas jāatklāj. Līdz šim ticami pierādījumi par labvēlīgo ietekmi uz bērna veselību attiecas galvenokārt uz noteiktām garās ķēdes nepiesātinātajām taukskābēm. Tās spēlē nozīmīgu lomu mazuļa smadzeņu un redzes attīstībā. Tieši tāpēc kopš 2020. gada šīs taukskābes obligāti jāiekļauj arī mākslīgajā zīdaiņu piena maisījumā.
Jaunākie atklājumi mātes piena izpētē
Prof. Genuneits un viņa kolēģi 2022. gadā publicēja trīs jaunas pētījumu analīzes, kas sniedz jaunu skatījumu uz mātes piena ietekmi. Vienā no tiem analizēti 32 iepriekš veikti pētījumi par mātes piena sastāvu un pārtikas alerģiju attīstību. Pētījumā tika vērtēts, vai olbaltumvielas, ko māte uzņem ar pārtiku, var nonākt mātes pienā un izraisīt alerģiskas reakcijas zīdainim.
Tāpat Leipcigas pētnieku komanda veica divus savus pētījumus, kuros meklēja saistību starp noteiktiem ogļhidrātiem mātes pienā (oligosaharīdiem) un elpceļu infekcijām, vidusauss iekaisumu un atopisko dermatītu bērniem.
Alerģijas risks, ja māte lieto noteiktus olbaltumus
Olbaltumvielas ir sastopamas gan dzīvnieku, gan augu izcelsmes produktos – pienā, olās, riekstos, kviešos. Zīdīšanas laikā māte šīs vielas var nodot bērnam ar pienu. Daudzas mātes baidās, ka, lietojot šos produktus, bērnam var rasties alerģija. Tomēr, pēc 32 pētījumu apkopojuma, zinātnieki secinājuši: arī ja bērnam ir paaugstināta jutība pret noteiktām olbaltumvielām, risks, ka alerģiska reakcija notiks tieši caur mātes pienu, ir ļoti zems.
Salds mātes piens – vai tas rada risku?
Mātes pienam ir maigi saldena garša, pateicoties tā dabīgajam daudzcukuru jeb oligosaharīdu saturam. Jau kādu laiku ir zināms, ka šie savienojumi ietekmē mazuļa imūnsistēmu un iespējams – arī infekciju attīstību. Profesors Genuneits kopā ar pētniekiem no Ulmas Universitātes un Danone Nutricia Research analizēja vairāku simtu māšu piena paraugus dažādos zīdīšanas posmos. Tika vērtētas dažādas oligosaharīdu formas un vienlaikus sekots līdzi bērnu veselībai vairāku gadu garumā.
Secinājums: nav apstiprināts, ka oligosaharīdi mātes pienā paaugstina risku saslimt ar elpceļu infekcijām, vidusauss iekaisumu vai atopisko dermatītu.
Vai zīdīšana pasargā no aptaukošanās un 2. tipa cukura diabēta?
Jā – zinātnieki ir pierādījuši, ka bērniem, kas tikuši zīdīti ar krūti, dzīves laikā retāk attīstās liekais svars un 2. tipa cukura diabēts. Protams, izšķiroša nozīme ir arī tam, kā bērns tiek barots pēc zīdīšanas beigām. Līdz šim nav skaidrs, kāda ir oligosaharīdu tiešā loma šajā aizsargefektā – šī joma vēl tiek pētīta.
Kopsavilkums: Mātes piens ir dabas brīnums
Zinātne turpina atklāt jaunas nianses mātes piena sastāvā. Līdz šim uzmanība galvenokārt pievērsta atsevišķiem komponentiem, taču, pēc prof. Genuneita domām, tieši visu sastāvdaļu kopums padara mātes pienu par unikālu veselības avotu.
Katra jauna atziņa šajā jomā ir vērtīga, it īpaši mammām, kuras dažādu iemeslu dēļ nevar zīdīt – jo tā palīdz uzlabot zīdaiņu piena maisījumu sastāvu, padarot to maksimāli līdzīgu mātes pienam. Un tomēr – nekas neaizstāj īsto, dzīvo mātes pienu.